Anna Lewandowska robi rosół inaczej niż wszyscy. Dzięki temu ulubiona zupa Polaków staje się „magiczna”
Przepis na idealny rosół jest przekazywany w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Przygotowując tę zupę, często podążamy śladem naszych babć i mam. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zejść z utartego kulinarnego szlaku i poszukać sposobów na urozmaicenie tego klasyka. Ciekawych inspiracji dostarcza między innymi Anna Lewandowska, która podzieliła się nietypową recepturą na rosół. Wpis, jaki opublikowała na blogu, zebrał mnóstwo pozytywnych komentarzy. Internauci są zgodni, że przysmak w wykonaniu żony Roberta Lewandowskiego nie ma sobie równych. Dają temu wyraz w komentarzach. Oto niektóre z nich: „Rosół przepyszny!!!”, „Dzisiaj właśnie zrobiłam ten magiczny rosół. Wyszedł bardzo pyszny i wszystkim w rodzinie smakował. Przepis rewelacyjny!”, „Zrobiłam! Pycha”.
Jak zrobić rosół według Anny Lewandowskiej?
Anna Lewandowska, tworząc swój przepis, inspirowała się Kuchnią Pięciu Przemian. Ta koncepcja wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej. Zgodnie z jej założeniami każdy posiłek powinien być komponowany w taki sposób, by odzwierciedlać pięć żywiołów – ogień, ziemię, drzewa, metal oraz wodę. Przyporządkowano im konkretne smaki. Ogień reprezentuje smak gorzki, ziemia – słodki, a woda – słony. Natomiast drzewa i metal to odpowiednio smak kwaśny i ostry. Dlatego żona Roberta Lewandowskiego wzbogaca swój rosół o składniki, takie jak:
- kurkumę (żywioł ognia),
- kminek (żywioł ziemi),
- pieprz cayenne, imbir (żywioł metalu),
- sól (żywioł wody),
- ocet jabłkowy (żywioł drzew).
Przepis: Rosół Anny Lewandowskiej
Smakuje wybornie i rozgrzewa. To świetna propozycja na chłodne, jesienne dni.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 3 godz. 15 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- połówka kurczaka
- pół kilograma wołowiny, cielęciny lub dziczyzny
- 3 litry wody
- 3 średnie marchewki
- 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 4 sztuki ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki kminku
- pół łyżeczki tymianku
- ¼ łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne
- sól do smaku
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUmyj, a następnie obierz marchewki i pietruszkę. Umyj też łodygę selera naciowego. Usuń łupiny z cebuli. W razie potrzeby możesz pokroić warzywa na mniejsze kawałki. Umyj mięso.
- Pierwszy etap gotowaniaWlej wodę do dużego garnka i zagotuj ją. Do wrzątku dodaj najpierw tymianek, potem kurkumę, wołowinę, ocet jabłkowy i kminek. Wrzucaj składniki we wskazanej kolejności co minutę. Gotuj całość przez około 1,5, godziny.
- Drugi etap gotowaniaPo tym czasie zacznij dorzucać do garnka kolejne składniki, czyli marchewki, pietruszkę, cebulę, seler naciowy, czosnek, imbir, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, sól i kurczaka. Zachowaj wskazaną kolejność składników. Dodawaj poszczególne produkty co minutę. Gotuj całość jeszcze przez 1,5 godziny na małym ogniu.
- PodawanieJeśli chcesz możesz wyjąć mięso i warzywa z rosołu przed podaniem.
Wskazówka: Anna Lewandowska zwykle podaje swój rosół z kaszą jaglaną gotowaną na wodzie. Śmiało możesz jednak użyć też makaronu i podać zupę z marchewką i/lub natką pietruszki.
Rada: Rosół możesz przygotować nie tylko na kurczaku. Dobrze sprawdzi się też między innymi perliczka czy bażant. Warto połączyć kilka różnych gatunków mięs. Dzięki temu zupa będzie smaczniejsza.
Jak działa „magiczny” rosół Anny Lewandowskiej?
„Magiczny” rosół Anny Lewandowskiej nie tylko świetnie smakuje, ale też wykazuje wiele cennych właściwości. Działa bakteriobójczo i przeciwgorączkowo. Zmniejsza stany zapalne w organizmie. Rozgrzewa i wzmaga wydzielanie potu, dzięki czemu usprawnia usuwanie toksyn z organizmu. Wzmacnia odporność. W dodatku hamuje namnażanie się szkodliwych drobnoustrojów. Dlatego warto po niego sięgać, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy istnieje większe ryzyko infekcji.